Ingerința externă în democrațiile europene, condamnată la Strasbourg

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat astăzi Raportul, Rezoluția și Recomandarea prezentate de deputata letonă Zanda Kalnina-Lukaševica (PPE), având ca temă: „Ingerința externă – o amenințare la securitatea democratică a Europei”.

În documentul său, raportoarea APCE analizează multiple exemple recente de ingerință externă, în special din partea Federației Ruse, în viața politică și socio-economică internă a mai multor state europene. Sunt menționate în mod special cazurile Ucrainei, Marii Britanii (Brexit), Spaniei (referendumul privind separarea Cataloniei), României — în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 — și Republicii Moldova.

Rezoluția adoptată de APCE condamnă ingerințele externe — în principal cele din partea Rusiei — în aceste state, dar face referire și la alte exemple relevante, precum Germania. De asemenea, propune un set de acțiuni și măsuri concrete pe care Consiliul Europei și cele 46 de state membre ar trebui să le pună în aplicare, însoțite de o amplă dezbatere publică și o informare obiectivă a cetățenilor, în scopul apărării modelului european de democrație și al combaterii manipulării profesioniste exercitate asupra unor segmente largi ale populației.

Este important de menționat că marea majoritate a deputaților din statele membre care au intervenit în cadrul dezbaterilor au făcut referire explicită la cazul României și au condamnat ingerința externă rusă în procesul alegerilor prezidențiale, anulate în decembrie 2024.

Am luat cuvântul în plenul Adunării, subliniind că democrațiile europene trebuie apărate de ingerințele externe prin mijloace democratice. Am susținut opinia raportoarei potrivit căreia acest efort trebuie să urmărească atingerea unui echilibru delicat între securitate și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Totodată, am reiterat un principiu fundamental: „Constituția și securitatea națională nu sunt negociabile politic”, iar deciziile Curților de Justiție, inclusiv cele ale Curților Constituționale, trebuie respectate de toți — indiferent dacă ne avantajează sau nu. În acest sens, merită consultat și raportul recent al Comisiei de la Veneția.

În concluzie, acest raport deosebit de important a fost adoptat cu o majoritate covârșitoare: 141 de voturi „pentru” și doar 13 „împotrivă” — voturi provenite în principal din partea unor deputați europeni cu orientări de extremă dreapta, precum și membri ai Grupului GUE (foști comuniști), unii dintre aceștia fiind cunoscuți de ani de zile drept portavoci ai Moscovei la Strasbourg.

Next
Next

UE se apropie de aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)